Vissza a természethez – borkóstoló a Szóló Pincészetnél

Borkóstoló

Gyakori borfogyasztóként mindig keresem az újdonságokat, és folyton figyelem, honnan tudnék még többet tanulni.

Ezért is kerestem fel Éless Tímeát a Szóló Pincészettől, aki igazán nagy fába vágta a fejszéjét azzal, hogy teljesen szembement az itteni borkészítési technológiával, és úgy döntött férjével együtt, hogy inkább megpróbálnak  természetesebb vonalú borokat készíteni a lehető legkisebb beavatkozással.

Íme egy kis bemutató a boraikról:

 

Pét nat

 

A Pét Nat egy igazi Welcome Drink, ami egy kis szénsavtartalmú, alacsony alkoholtartalommal rendelkező bor. Nagyon jó, kellemes ízvilágú, szépen hömpölygő savakkal.

IMG_1228

Mi a Pét-nat?

A Pét Nat, vagyis Pétillant Naturel egy olyan eljárással készülő bor, amit még azelőtt lepalackoznak, hogy az erjedés teljesen befejeződött volna. Így a szőlőben lévő cukor már nem a tartályban erjed ki, hanem a palackban.

Ez a technológia nem számít újnak, viszonylag régóta létezik, azonban csak nemrég jött el az ideje annak, hogy az embereket megismertessék ezzel a technológiával.

 

Frivoló

 

IMG_9326 Tartályban erjedt, majd porcelántojásban érlelődött bor. Az egyszeri fejtés után kapott 30 mg ként, de teljesen szűretlen, derítetlen természetes karakteres bor. Illatában visszafogott, friss gyümölcsöket érezhetünk benne.

Ízében – számomra legalábbis főként –  almás, körtés ízjegyek  vonalazódtak ki, szép lecsengéssel.

Alkohol: 13 % vol 

Sav: 5,6 g/l  

Tempó

 

Bildschirmfoto 2020-09-07 um 16.42.58

Bohomály dűlőben szüretelt Furmint + Hárslevelű egy kellemes, száraz fehér bor. Színe kelllemes szalmasárga, ízében nekem inkább a zöldfűszerek

és az alma jegyek dominálnak.

10%-ban botrytises szemekkel együtt szüretelték, tartályban teljesen spontán erjesztették.

Alkohol: 13,5 % vol

Sav: 5,6 g/l
 

Puro 2018

 

Bildschirmfoto 2020-09-08 um 13.23.50

Forrás:Szóló pince Instagram

A Sípos dűlőből származó, szelektált, a botritiszes szemek teljes kizárásával készült, különleges natúr borról van szó. Őszintén szólva nekem ez a vonal tetszett a legjobban az eddigiek  közül. Aki igazán értékeli és szereti a natúr borokat, azoknak abszolút csak ajánlani tudom.

Illatában és ízjegyeiben is folyamatosan változó bor, mely magában hordoz némi citrusos jelleget.

A Puro névben szinte már minden benne van: teljesen szűretlen, derítetlen bor. Kerámiatojásban erjesztett, érlelt, és egy kis seprő maradvány is fellelhető benne, ami segíti a tartósításban.

Alkohol: 13,0 vol %

Sav: 5,6 g/l

Maradék cukor: 0,7  g/l

 

Összességében örülök, hogy egy teljesen új arculat kezd kialakulni itt Tokaj Hegyalján is. Ezeken kívűl még kóstoltunk egy tavalyi úgynevezett Narancsbort is, de ez akkor még nem volt forgalomban hivatalosan. Reméljük hamarosan már a nagyközönség is megízlelheti.

 

Köszönöm Tímeának a borkóstolót.

 

Elérhetőséget itt találjátok:

Weboldal: http://www.szolo.com/

Instagram: https://www.instagram.com/szolowine/?hl=en