Az első osztályú édesnemes bor

Az Aszúeszencia egy édesnemes bor. A technológiai kivitelezése eltérő- pédául a jégboréhoz képest. Hadd adjak egy kis összefoglalót arról mi is tulajdonképpen a Tokaji Aszúeszencia.
A Tokaji borvidéken, az Aszú bor után magasabb minőségi kategóriába sorolható. Az aszú piramis utolsó előtti helyét foglalja el. Ennél magasabb minőségi bor már csak az Eszencia, de erről majd máskor.' A közeljövőben lesz majd szó az Eszenciáról, és készítünk majd videót is, hogy mások is megértsék mi a különbség az egyes Aszú osztályozások között"

A nemesrodhadt szőlőszemeket összegyűjtik, válogatják, ha van rá szükség, majd azonos évjáratú újborra öntik, ezzel együtt áztatják, amíg kellőképpen ki nem oldódtak és alakultak az aromaanyagok és ezzel együtt a megfelelő ízvilág is. Az Aszúeszencia kiemelkedő minőségű, kiváló termőterületről származó aszúbor amely legalább 180 g/l természetes cukrot tarlamazz.

Hozzá kell tennem, hogy a magyar bor törvények alapján, már nem létezik Tokaji Aszúeszncia, ezért csak ismertetőjelleggel próbáltam írni róla.

InformációVideók-Puttonyos

Az aszú 3, 4.5 illetve 6 puttonyos lehet. A Tokaji Aszúeszencia tulajdonképpen 7 puttonyos aszúnak felelne meg, de ezt nem tüntetjük fel a palackon, hiszen egy Gönci hordóba nem férne már bele. Ezért hívják Aszúeszenciának.

Mi is teszi ezt olyan különlegessé?

Ennél a borkülönlegességnél a maradék cukortartalom 180 és 250 g/l között mozog. Csak az Eszenciának magasabb a cukortartalma, az 250-től akár 600 g/l cukortalmat is jelenthet. A savtartalom gyakran 10 g/l felett is lehet, de ez nem probléma, mert az íz és aromaanygok így is nagyon jól harmonizálnak.  A magas cukortartalom és savtartalom lehetővé teszi a hosszan tartó tárolósi módot. Évekig tudjuk a pincében tárolni, anélkül, hogy bármilyen káros folyamat beindulna.
És ha egy gyermek nagykorúvá lesz, nincs is szebb ajándék egy üveggel, amin a születési dátumával megegyezző évszám van.

Végezetül pedig, mondanék valamit a a bor ízvilágáról: Igazán gazdag illatokban, ízben egyszerűen csodálatos amellett, hogy ez egy édes bor. Fogyasszák egészséggel.