Hogyan tároljam a borokat? – fektetve vagy állítva

Ice Cream Party (1)

Sokszor megszokták tőlem kérdezni, hogy vajon a borokat függőlegesen vagy hagyományosan vízszintesen kell tárolni? A vélemények eltérnek, de valahogy mindkét oldalnak igaza van.

Ezért, a puszta kötelességérzetem miatt gondoltam arra, hogy ezt az élet egyik legfontosabb kérdésére végre válaszokat adjak: Tehát hogy jobb? fektetve vagy állítva?

Előbb azonban nézzünk pár fontos szabályt ezzel kapcsolatban:

Àllandó hőmérséklet

  • Minden 12 és 18 fok közötti hőmérsékleten van rendben. Megszoktuk még különböztetni a fehér, rosé és vörös boroknál a hőmérsékletet, de alapvetően a 12 és 18 C fok megfelelő. A legfontosabb az, hogy ne legyenek erőszakos ingadozások.

Nedvesség

  • 50% - 80% páratartalom az optimális. A hagyományos parafa záróelemek kiszáradhatnak, és már akkor nem zárnak jól. Eredmény: A bor egy része elpárolog, vagy túl gyorsan oxidálódik.

Sötétség

  • A fény (a hőség mellett) a legrosszabb dolog, amit tehetsz a boroddal. Soha ne tedd fel a szekrény tetejére vagy tedd napra vagy olyan helyre, ahol sok fény éri.

Csendes tárolás

  • A lökés erős rázogatás tartósan befolyásolja a bor minőségét.

 

Következtetések:

A legjobb egy hűvös, sötét, nedves pince, amely szintén szagtalan és rezgésmentes. Tehát egy tipikus régi pince vastag, lélegző falakkal és rengeteg helyiséggel bármilyen borosállvány számára ideális. Sok szakértő azt állítja, hogy a borokat fektetve érdemes tárolni, ugyanis így a dugó érintkezik a borral, és megakadályozza a bor kifolyását a palackból.

De van erre nézve rengeteg tanulmány amelyet a Geisenheim-i Kutatóközpont állított fel, miszerint egy jó páratartalommal rendelkező pincében állítva is lehet bort tárolni és érdemes is.

Még a pezsgőket is egyre inkább az elmúlt években állítva tárolják, szakemberek úgy tartják, hogy ilyenkor a szénsav és az alkohol nem támadja meg a parafát.

Ha nem rendelkezel otthon ilyennel, akkor is barátaiddal vásárolhatsz egy borospincét! :)  De nem olcsó az biztos.

Nálunk itt a Tokaji borvidéken a nedves, nemespenésszel ellátott pincékben tároljuk a borokat, mert ez ideális minden szempontból. Vannak akik mást mondanak.

Ès ti mit gondoltok?

Iratkozz fel hírlevelemre!

Tokaji borok, érdekességek, tanulmányok és még sok egyéb más amit tudnod kell!

privacy Ez nem spam! Adataidat bizalmasan kezelem