Tokaji borok bűvöletében

Ismerd meg velünk együtt ezt az igazán különleges borvidéket!

shadow-ornament

A borok királya, a királyok bora

Lajos XIV
Franciaország 1638 - 1715

Tokaji Aszú nem egyszerűen egy édesbor, ez egy igazi csoda

A világon rengeteg féle bort ismerünk. A tokaji aszú egy a sok közül. Mely készítese során és a végeredményt követően is páratlanul összetéveszthetetlen bármely más borral.

De nézz bele, hogyan is készül a Tokaji aszú:

Mit jelent a Puttonyos? - és milyen más minőségi kategóriák léteznek még

3, 4, 5 és 6 Puttonyos Aszút ismerünk és tüntethetünk fel a palackon. Ezek tükrözik a bor minőségét.

Puttony, nem más, mint egy régi mérőszám amely hozzávetőlegesen 22 kg. Ez határozza meg az aszú minőségét. A puttonyszám  megmutatja , hogy 22 kg töppedt aszúszemet tartalmazó „puttonyból” hányat kevernek egy Gönci hordónyi musthoz, vagy borhoz, ami hagyományosan 136,5 l.

 • 3 Puttonyos = 75 kg Aszúszem, minimum. 60-90 g/Liter maradékcukor
 • 4 Puttonyos = 100 kg Aszúszem, minimum. 90-120 g/Liter maradékcukor
 • 5 Puttonyos = 125 kg Aszúszem, minimum. 120-150 g/Liter maradékcukor
 • 6 Puttonyos = 150 kg Aszúszem, minimum. 150-180 g/Liter maradékcukor
 • Tokaji Aszúeszencia = 175 kg Aszúszem 180 g/Liter maradékcukor
 • Esszencia= 180 kg Aszúszem, vagy a felett minimum 300 g/Liter maradékcukor

A mai bortörvények szerint 3 és 4 puttonyos Aszú nem létezik - csak és kizárólag 5 és 6 puttonyos.

Az Eszencia pedig nem puttonyszámtól függ, hanem az a saját súlyától kicsöpögő nedű.

Tokaji Aszú passzol...mindenhez, ami az édes élethez kell...

A borokat különböző ételekkel nem mindig könnyű kombinálni. Mi mutatunk néhány példát arra, még is hogyan lehet az Aszút különböző ételekkel párosítani. Ezek tutira beválnak!

 • Édes az édeshez, mindig jó...

  Mit szólna a sárgabarackhoz, narancshoz vagy a citrusgyümölcsökhöz, esetleg egy csokis desszerthez? Hmm jól hangzik nem? A Tokaji Aszú passzol mindegyikhez bármelyiket is válassza. De, itt még nincs vége…

 • Egy páratlan fogáshoz egy páratlan Bor dukál

  A Tokaji Aszúhoz párosíthat egy finom szaftos kacsasültet vagy libasültet. Nem tudja elképzelni, hogy ez lehetséges lehet? Pedig egy ellenállhatatlan kacsasült egy kis savanyú-édes mártással biztos siker. Teszem azt, kombinálhatjuk még garnélával, homárral, vagy rákkal, a vendégei elégedetten és jó ízűen fognak távozni.

Milyen alkalmakhoz tudok én egy Tokaji Aszút vásárolni?

Aszú egy édesborkülönlegesség, nem mindennapi bor. Egy esti vacsoránál általában nem ez a bor, az ami először eszünkbe jut, milyen jó is lenne egy üveggel felbontani. Ezért is teszem fel a kérdést, hogy milyen alkalmakkor is tudjuk megajándékozni szeretteinket, barátainkat.

 • Az újszülöttnek

  Egy gyermek születésénél, sok magyar családnál hagyomány volt, hogy az üjszülöttnek egy palack Aszút ajándékoztak. Legtöbbször pont azt az évjáratot, amikor a pici született és amikor felnő, egy különleges alkalomkor kibonthatja és fogyaszthatja. Ez egy igazán nagyszerű ajándék ötlet. Aszú híres hosszú ideig tartó tárolásáról is, mert évek múltán is megőrzi igazi Aszú jellegét.

 • Ajándék a Nagyszülőknek

  Az idősek mindenképp örülnek egy ilyen különlegességnek. Egyrészt, mert kevés az alkoholtartalma. Az Aszút könnyen fogyaszthatja egy nyugalmas hétévégén, amikor nincs semmi teendője. Felbontás után is, akár több hétig tárolhatja, mert utána is ugyanolyan élvezhető lesz, mint előtte. Ez hatalmas előnye az Aszúnak.

 • Saját borkészletéhez

  Van otthon pincéje? Gyűjti a különleges borokat. Akkor biztosan szeretne Ön is egy pár palackkal ebből is. Ez több, mint egy különlegesség…

 • Ajándék borkedvelőknek

  … Ismersz embereket, esetleg a Te legközelebbi ismerőseid közül, olyanokat akik szívesen fogyasztanak borokat? Akkor ajándékozzd meg őket egy palackkal.

 • Variációk ételekhez

  A fent leírtak alapján, az Aszú illik különböző ételekhez, édességekhez egyaránt. Szeretné, ha a barátai elégedetten, jó hangulatban távozzanak a vacsoráiról? Szeretne egy felejthetetlen estét Önnek és barátainak? Egy palack Aszúval, igazán különleges pillanatokat tud megosztani ismerőseivel.

 • És, mert finom...

  Talán Ön is Aszú kedvelő vagy az lesz. Miért is lehet még ezt a bort szeretni? mert egyszerűen istenien finom. Ez nem hiányozhat senki otthonából.

Mi szeretjük az Aszút... Te hogy vagy ezzel?

Ha a közeljövőben nem akarsz lemaradni videóinkról és egyébb információkról, akkor jelentkezz fel oldalunkra, és Like-olj minket Facebookon. Ha esetleg kérdésed vagy egyébb ötleted van nyugodtan írd meg nekünk E-mailben.

Itt tudsz nekünk írni :)