Egy kis alapozó: Fehér, rosé vagy vörös? 1 rész

Fehér, rosé vagy vörös_

Bár az oldal a Tokaji Aszú címet viseli, mégis úgy gondolom fontos beszélnünk alap fogalmakról, – mint mi is az a bor egyáltalán és mi a különbség a fehér, rosé és vörös borok készítésénél?

Számomra meglepően vicces néha, amikor összefutok egy-egy rendezvényen laikus borkedvelőkkel és az Aszút összetévesztik a Rosé borral – vagy a hogyan készül a rosé bor kérdésre a válaszuk? – a fehéret összeöntik a vörössel és úgy lesz belőle rosé? –

Öhmm nem…

Szóval azért nem árt kicsit tisztában lennünk néhány fogalommal, hogyha ne talántán legközelebb betérnél egy borboltba akkor különbséget tudj tenni és a számodra legmegfelelőbb bort válaszd a bolt polcairól.

Mi az a bor?

 

A bor tehát szőlőből alkoholos erjedés útján készül. Bár nagyon elterjedtek a más gyümölcsből készült “ borok “ – almabor (cider) vagy meggybor – ezeket azonban mégsem tekintjük boroknak.

Az sem bor amihez mesterségesen adagolnak alkoholt, mint a portói vagy a Sangria esetleg Sherry. Egy jó bor alapja természetesen a jó minőségű szőlőben rejlik.

drink-1543247_1280

Ha te szeretnél otthon készíteni saját bort, megteheted. Joggal kérdezheted akkor, hogy ha a boltban vásárolsz szőlőlevet abból lehet-e bort készíteni – de a válaszom nem. Persze elmehetsz egy borvidékre ahol összeszedhetsz egy láda szőlőt, majd abból összepancsolhatsz egy bornak tűnő valamit, de azért a borkészítés tudománya ennél sokkal összetettebb.

A fehér bor

A fehér borok rendszerint fehér szőlőből készülnek, de egy borász ha nagyon akar kékszőlőből is készíthet. Ilyenkor azonban a kékszőlőt azonnal préselik és egyáltalán nem áztatják ez esetben az eredmény fehérbor.

42581069_237131463620636_498915418421854208_n

Németországban például nagyon elterjedt az efféle borok készítése, bár sokban függ a szőlőfajtától is. Trollinger kitünő erre a célra. Ezt Württembergben Blanc de Noir-nak hívják.

Normál esetben azonban a borász nem szeretne semmit a héjból kinyerni, így a szőlőt egyben préselik így nyerődik ki a must vagy szőlőlé amely egy édes izű ital. Nyugodtan fogyaszthatod Te is, de ne vidd túlzásba, mert meghajthat.

Ha a borász egy friss, gyümölcsös, reduktív bort szeretne készíteni akkor a mustot acéltartályba teszik majd ott erjesztik oxigéntől erzárt helyen. Az erjesztés zajlódhat spontán vagy irányítottan. -> erről majd egy másik cikkben

IMG_5524

Alkoholos erjedés

Alkoholos erjedés az a folyamat, amikor a cukor alkohollá erjed, emelett keletkezik széndioxid is. Biztos sokszor hallod, hogy szüret idején ügyelni kell a mustgázra, ugyanis sokszor követel halálos áldozatot. A szén-dioxid nehezebb a levegőnél és a talaj közelében nyűlik össze. A gyertyaláng próba sem feltétlen megbízható, így nagyon elővigyázatosnak kell lenni.

Az erjedés után jön egy kis pihentetés, fejtés, érlelés majd egy bizonyos idő után a palackozás.

Oxidatív borok esetében a bor erjeszthető tartályban vagy hordóban is, bár általában erjedés után szokás hordóba tenni. Azt, hogy a borász milyen hordót választ az a bor jellegétől is függ. Egy új hordó plusz karaktert ad a bornak, míg egy régi hordó inkább eltompítja az ízeket, aromákat.

19601393_1390782697696052_6938037796661107288_n

Szőlőfajták, melyekből fehér bor készítenek

  • Furmint

Tokaji Borvidék fő szőlőfajtája, de megtalálható Somlón is. Birsalmás, körtés, ízvilágú borokat készítenek belőle magas a savtartalma, ezért is örömmel társítják Hárslevelűvel, Sárgamuskotállyal.

De önmagában is megállja  helyét.

  • Olaszrizling

Virágos-mandulás jegyekkel rendelkező, karakteres bort készítenek belőle. Kissé kesernyés ízvilága teszi különlegessé. Előfordulása leginkább a Balatoni területeken, de megtalálható Somlón is.

  • Chardonnay

Igazi citrusos, friss jellegű bor. Egy igazi játszótér a borászok számára. Burgundi fajta és Franciaországból származik. Világszerete megtalálható.

  • Juhfark

Magyarország egyik legrégebbi fajtája. Kevésbé aromás, de kicsit hasonló az Olaszrizling mandulás-kesernyés jegyeihez. A Somlói borvidék legfőbb fajtája.

b

  • Cserszegi Fűszeres

Nagyon könnyen fogyasztható, illatos korán érő fajta. Èrdemes fiatalon fogyasztani, mert ilyenkor érezhetőek a friss, gyümölcsös jegyei.

  • Ezerjó

Markáns, kemény, kissé fanyar ízű, magas alkohol és savtartalommal rendelkező bort készítenek belőle. A Mòri borvidék zászlós fajtája.

 

További fehér fajták: Irsai Olivér, Kéknyelű, Királyleányka, Hárslevelű, Sauvignon Blanc stb

A következő részben a Rosé borokról lesz szó és azok előállításáról.

Ha nem szeretnél lemaradni akkor iratkozz fel Hírlevelemre:

privacy Ez nem spam! Adataidat bizalmasan kezelem