Borkóstoló a Zsadányi Szőlőbirtok Pincészetnél

Zsadányi Pincészet

Tállyai lakosként és borászként nyilvánvaló volt számomra, hogy megismerjem az itteni pincészetek által készített borokat. Zsadányi Pincészethez már régóta készültem és most elérkezett a pillanat, hogy az ő történetüket elmeséljem nektek egy borkóstolóval egybekötve.

 

Zsadányi szőlőbirtok és Pincészet története

 

A Zsadányi Szőlőbirtok története Győrből indul, ahol a Zsadányi család,- Zsadányi László és felesége Árendás Eszter egyik tokaji kirándulásuk alkalmával teljesen beleszeretett az itteni tájba és vásároltak is egészen szép területeket Tállya és környékén.

Eleinte 10-15 hektár területük volt amit a környéki gazdáknak adtak ki bérbe, – most már ez a szám eléri a 38 hektárt. Első dülős boruk a Görbe 2006-os boruk volt amely végtére is elindította őket a borkészítés útján és mostanra sikerült az egyes dűlők által kínált lehetőségeket kihasználni és feltérképezni adottságukat.

A szőlőterületek a 40-es, 50-és 60-as évekből származnak, de vannak újtelepítésű területek is. Èvjárattól függően 5-7 dűlős borok mellett készítenek habzó, gyöngyöző borokat és pezsgőt is.

Látogatásom alkalmával Tálas Tibor vezetett körbe és tarott nekem borkóstolót. Neki a borkészítés a szenvedélye, habár gépészként végzett mégis a borászkodásban találta meg a helyét.

Az ő szavait idézve:


Kétnaponta megszoktam kóstolni a tételeket és már a legelső pillanattól kezdve tudom, hogy belőlük jó bor lesz. 

Ùjborok kóstolása

 

Először a már kierjedt illetve erjedésben lévő tételeket kóstoltuk meg. Minden tétel irányított erjesztéssel rozsdamentes hűtött acéltartályokban zajlik és nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a borok a lehető legmegfelelő módon kezelve legyenek.

Szüret 2018 (1)

A szüret idén igen hamar kezdődött nem csak más borvidékeken, de itt Tállyán is. Az első szüret a sárgamuskotállyal kezdődött. A pincében ezek után kóstoltunk egy Furmint Hárslevelűt amelyet a elsősorban pezsgő alapborhoz készítenek, – majd Pino Noirt és ezek után jöttek a dűlős tételek.

Számomra érdekes volt, hogy Amforákban is erjesztenek és érlelnek borokat, amely még nem igazán terjedt el. Èn Grúziában láttam Amforákban erjesztett borokat, így kíváncsivá tett, hogy itt milyen jellegű borok születnek eme technológia használatával. Közben azért kapnak egy kis fahordós érlelést is.

Szüret 2018 (2)

 

Dűlős tételek és egyéb különlegességek

 

  • 2016 száraz Birtok Furmint TKJ

A borkóstolót természetesen egy száraz Furmint Birtok borral kezdtük, – a citrusos, minerális jelleg mellett fel lehetett fedezni egy kis maradék cukrot is, amely megtette hatását és egy könnyed, kellemes savakkal rendelkező bort kaptunk.

alkohol: 12,5 % – cukor: 5,0 g/l – sav: 6,0 g/l

  • Hárslevelű száraz 2017

Tibor egyik kedvenc bora :) Nagybeltartalma ellenére egy igen komplex, feszes savakkal rendelkező bor. Az ásványos karakter mellett felfedezhető a mézes, hársas illat amely felfedi a fajtajellegét.

alkohol: 12,5 % – cukor: 5,0 g/l – sav: 6,0 g/l

 

  • TKJ Rozé Gyöngyözőbor 2017

Pino Noir fajtajellege abszolút érezhető, könnyed, friss kissé erőteljes savakkal. Jól hűtve kitűnően ajánlom forró nyári összejövetelekhez. Èrdemes az ilyen gyöngyöző borokat nem sokáig tárolni és minél hamarabb fogyasztani.

alkohol: 12,7 % – cukor: 8,0 g/l – sav: 6,6 g/l

  • Borkút dűlő Furmint száraz 2015

Kellemes, kissé fanyar, diós illatjegyekkel. A fahordós érlelésnek köszönhetően kiemeli a bor fajtajellegét a savak nem tolakodóak szépen körülívelik.

alkohol: 13,0 % – cukor: 3,0 g/l – sav: 6,8 g/l

  • 2013 Dongó dűlős száraz

Ami azt illeti ez pedig az én abszolút kedvencem. A fahordós érlelés során a vaníliás, mandulás jegyeket éreztem benne, melyek szépen kiemelik a bor jellegét.

  • 2010 Aszú 6 puttonyos

Aszúról sok említést nem tudok tenni. Èdes, nagyon gyümölcsös botrytis jellegű bor, magas savakkal, melyek tökéletesen illeszkednek. Nagyon finom, illatos bor.

alkohol: 9,5 % – cukor: 178,6 g/l – sav: 8,0 g/l

Zárásként kótoltam még egy habzó bort. Robusztos savakkal igen csípős jelleget adva ezzel a bornak. Szintén nyári összejövetelekhez ajánlanám zsíros kenyérrel és lilahagymával. :)

 

Szüret 2018 (3)

Köszönöm még egyszer Tálas Tibornak és Tar Tündének a borkóstolót és az együttműködést. A pincészet Tállyán található ahol dűlős túrák jelenlétében borkóstolókon is van lehetőség résztenni. Nagy szeretettel várják vendégeiket. Elérhetőséget és a weboldalt itt lent megtaláljátok.

-> Zsadányi Pincészet

-> Facebook oldal