Az Elfeledett Tokaji Aszúeszencia

wine lovers-1

Ebben a cikkben bemutatnám a Tokaji Aszúeszenciát, amit már hivatalosan nem lehet forgalomba hozzni.

Èn még is szerettem volna róla egy rövid cikkben megemlékezni. Mi is az az Aszúeszencia?

Az első osztályú édesnemes bor

Az Aszúeszencia egy édesnemes bor. A technológiai kivitelezése eltérő- pédául a jégboréhoz képest. Hadd adjak egy kis összefoglalót arról mi is tulajdonképpen a Tokaji Aszúeszencia.
A Tokaji borvidéken, az Aszú bor után magasabb minőségi kategóriába sorolható. Az aszú piramis utolsó előtti helyét foglalja el. Ennél magasabb minőségi bor már csak az Eszencia, de erről majd máskor.

IMG_3116-1

A nemesrodhadt szőlőszemeket összegyűjtik, válogatják, ha van rá szükség, majd azonos évjáratú újborra öntik, ezzel együtt áztatják, amíg kellőképpen ki nem oldódtak és alakultak az aromaanyagok és ezzel együtt a megfelelő ízvilág is. Az Aszúeszencia kiemelkedő minőségű, kiváló termőterületről származó aszúbor amely legalább 180 g/l természetes cukrot tarlamaz.

Hozzá kell tennem, hogy a magyar bor törvények alapján, már nem létezik Tokaji Aszúeszncia, ezért csak ismertetőjelleggel próbáltam írni róla.

Az aszú 3, 4.5 illetve 6 puttonyos lehet. A Tokaji Aszúeszencia tulajdonképpen 7 puttonyos aszúnak felelne meg, de ezt nem tüntetjük fel a palackon, hiszen egy Gönci hordóba nem férne már bele. Ezért hívják Aszúeszenciának.

Miért is olyan különleges?

Ennél a borkülönlegességnél a maradék cukortartalom 180 és 250 g/l között mozog. Csak az Eszenciának magasabb a cukortartalma, az 250-től akár 600 g/l feletti cukortartalmat is elérheti.

IMG_1278

A savtartalom gyakran 10 g/l felett is lehet, de ez nem probléma, mert az íz és aromaanyagok így is nagyon jól harmonizálnak.  A magas cukortartalom és savtartalom lehetővé teszi a hosszan tartó tárolási módot. Évekig tudjuk a pincében tárolni, anélkül, hogy bármilyen káros folyamat beindulna.
És ha egy gyermek nagykorúvá lesz, nincs is szebb ajándék egy üveggel, amin a születési dátumával megegyező évszám látható.

Végezetül pedig, mondanék valamit a a bor ízvilágáról: Ez egy igazán gazdag illatban és ízben egyaránt harmonikus édesbor, melyben egyből kivehetőek az aszaltgyümölcsökre jellemző íz és aromaanyagok.

Fogyasszátok egészséggel!

Üdv: Dóra